Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείται να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Η ΣΙΓΗ

Φωτο : Κίσαμος 1978
Μια Φλόγα είναι ή ψυχή του ανθρώπου· ένα πύρινο πουλί, που πηδάει από κλαρί σε κλαρί, από κεφάλι σε κεφάλι, και φωνάζει: «Δεν μπορώ να σταθώ, δεν μπορώ να καώ, κανένας δεν μπορεί να με σβήσει !»
Δέντρο φωτιάς γίνεται όλο μεμιάς το Σύμπαντο. Ανάμεσα από τους καπνούς κι από τις φλόγες, αναπαυμένος στην κορυφή τής πυρκα­γιάς, κρατώ αμόλευτο, δροσερό, γαλήνιο, τον καρπό τής φωτιάς: το Φως.
Από την αψηλή τούτη κορυφή κοιτάζω την κόκκινη γραμμή πού ανηφορίζει – τρεμάμενο αιματερό φωσφόρισμα, πού σούρνεται σαν έν­τομο ερωτευμένο μέσα από τους αποβροχάρικους γύρους του μυαλού μου.
«Εγώ», «ράτσα», «ανθρώποι», «γης», «θεωρία και πράξη», «Θεός», όλα φαντάσματα από χώμα και μυα­λό, καλά για τις απλοϊκές καρδιές πού φοβούν­ται, καλά για τις ανεμογκαστρωμένες ψυχές πού θαρρούνε πώς γεννούνε.
Από που ερχόμαστε; Πού πηγαίνουμε; Τι νόημα έχει τούτη η ζωή; φωνάζουν οι καρδιές, ρωτούν οι κεφαλές, χτυπώντας το χάος.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ














Πολλοί φίλοι από την Αμερική και τον Καναδά μας βλέπουν τον τελευταίο καιρό, τους ευχαριστώ και θέλω να τους παρακαλέσω αλλά και να τους προσκαλέσω να μου στείλουν φωτογραφίες παλιές από την Κίσαμο. Θα ήταν ότι το καλύτερο πρώτα να δημοσιευτούν αυτές οι σπάνιες φωτογραφίες τους, αλλά και να φυλαχτούν μιας και στις επόμενες μέρες θα δοθούν οι 5800 περίπου φωτογραφίες που κατάφερα να συλλέξω στα 8 χρόνια που ασχολούμαι με αυτές στο Ιστορικό αρχείο Κρήτης.

Όποιος θέλει ας μου στείλει φωτογραφίες στο saska1960@hotmail.com

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

ΝΑΥΤΙΚΗ ΒΔΟΜΑΔΑ 1972

Η Ναυτική Εβδομάδα καθιερώθηκε να εορτάζεται από το 1933 με εκδηλώσεις που γίνονται σε ολόκληρη την Ελλάδα, χωρίς αναφορά σε κάποιο συγκεκριμένο ιστορικό γεγονός. Οι ρίζες της Ναυτικής Εβδομάδας είναι καθαρά ελληνικές και πηγάζουν από την αρχαιότητα όταν στις παραλιακές πόλεις εορτάζονταν με ξεχωριστή επισημότητα τα ‘’Δελφίνια’’, τα ‘’Πλοιοθέσια’’, τα ‘’Κυβερνήσια’’ και τα ‘’Ποσειδώνια’’. Στη διαδρομή της ιστορίας της Ελλάδας, η θάλασσα αποτέλεσε τον υγρό στίβο των πιο αποφασιστικών αγώνων της φυλής μας για την εξασφάλιση και διατήρηση της ανεξαρτησίας της πατρίδος και την ανάπτυξη και διάδοση του ελληνικού πνεύματος και πολιτισμού. Ο παραδοσιακός δεσμός του ‘Έλληνα με τη θάλασσα που ξεκινά από τα βάθη της ιστορίας είναι ακατάλυτος. Η θάλασσα υπήρξε ανέκαθεν πηγή φωτεινών εμπνεύσεων και βιοτικής δραστηριότητας.

Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

ΚΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΡΩΜΕΝΗ


Μα ‘γω θωρώ την τάβλα μας κι είναι καλά στρωμένη

Με μόσκους και με ζάχαρες και με τα κυπαρίσσια

Με γειε΄ς του ‘που την έστρωνε κι απού ‘βανε μαντήλι

Κι απου την εμαργιέλωνε τριγύρω με τα πιάτα

Και του καιρού χαρούμενους και καλοκαρδισμένος

Να τρώμε και να πίνουμε να γλυκοτραγουδούμε

Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

ΤΟΥ ΚΥΚΛΟΥ ΤΑ ΓΥΡΙΣΜΑΤΑ

Tου Κύκλου τα γυρίσματα, που ανεβοκατεβαίνουν,
και του Τροχού, που ώρες ψηλά κι ώρες στα βάθη πηαίνουν·
και του Καιρού τα πράματα, που αναπαημό δεν έχουν,
μα στο Kαλό κ' εις το Kακό περιπατούν και τρέχουν·
και των Αρμάτω' οι ταραχές, όχθρητες, και τα βάρη,
του Έρωτος οι μπόρεσες και τση Φιλιάς η χάρη·
αυτάνα μ' εκινήσασι τη σήμερον ημέραν,
ν' αναθιβάλω και να πω τά κάμαν και τά φέραν
σ' μιά Κόρη κ' έναν ’γουρο, που μπερδευτήκα' ομάδι
σε μιά Φιλιάν αμάλαγη, με δίχως ασκημάδι.
Κι όποιος του Πόθου εδούλεψε εις-ε καιρόν κιανένα,
ας έρθει για ν' αφουκραστεί ό,τ' είν' εδώ γραμμένα·
να πάρει ξόμπλι κι [α]ρμηνειά, βαθιά να θεμελιώνει
πάντα σ' αμάλαγη Φιλιάν, οπού να μην κομπώνει.
Γιατί όποιος δίχως πιβουλιά του Πόθου του ξετρέχει,
εις μιάν αρχή [α' βασανιστεί], καλό το τέλος έχει.
Αφουκραστείτε, το λοιπόν, κι ας πιάνει οπού'χει γνώση,
για να κατέχει κι αλλουνού απόκριση να δώσει.

Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

ΟΙ ΖΕΡΖΕΒΟΥΛΗΔΕΣ

Kύκλο με μαυρομάνικο μαχαίρι θα χαράξω
κι ένα σταυρό καταμεσίς χάμαι στη γης θα γράψω.
Nα κάτσω απάνω στο σταυρό να μη ξαναταράξω
και ξαργουτού τη λύρα μου ανάποδα να πιάσω.
... Nα ’ρθουν οι ζερζεβούληδες, χίλιοι καλικατζάροι,
κι ο κάθα εις να πολεμά τη λύρα να μου πάρει.
Nα με ρωτού, να μη μιλώ μηδ’ άχνα να μη βγάνω,
να λένε, να μου τάσσουνε, το γ-κουζουλό να κάνω.
... Στην υστεργιά ένας κουτσός, γέρου διαόλου κάρτσα,
θα μπαϊλτίσει να γροικά τση λύρας μου τα φάλτσα
κι ωσά ντόν όφι θα χυθεί τη λύρα να μ’ αρπάξει,
σ’ ένα χαράκι θ’ ανεβεί αντίκρυτα να κάτσει.
N’ αρχίξει ο γέρο δαίμονας απόσιγα να παίζει,
να βγάνει η λύρα κοντυλιές ωσά ντο πετιμέζι.
Nα ξεσταθού ντ’ αερικά και το διαολομάνι,
να στέσου μέγα πατιρντί και γλέντι μάνι - μάνι.
... Kι εγώ θα κάθομ’ άπραγος μα και τρουλαφχιασμένος
να ιδώ και ν’ αφρουκάζομαι πως παίζει ο ξορκισμένος.
Nα κλέφτω τα τσακίσματα, τη γλύκα του σκοπού ντου,
του δοξαριού το γύρισμα, το σείσμα του χεριού ντου.
Nα μάθω χίλια μυστικά ώστε να ξημερώσει,
να φύγου ντα δαιμονικά κι ο τόπος να μερώσει..

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Ο ΞΕΓΝΟΙΑΣΤΟΣ

“Εδά και κάμποσους χρόνους ο Κρητικός έπαψε να λαγοκοιμάται στη Μαδάρα με τ’άρματα στο πλάϊ ντου. Ξέγνοιαστος θέτει στ’απαλό ντου στρώμα, τάξε πως στειρέψανε οι πίβουλοι και οι κουρσάροι. Κι έτσι αποστραβωμένος ο έρμος δε θωρεί τον μασκαρεμένο κατακτητή, που ωσάν και τον όφη ουλημερίς σέρνεται στα πόδια ντου. Και τ’ορμηνεύγει ήντα να τρώει, να πίνει, να φορεί, ήντα λογής να μιλεί και να γλεντίζει. Και άρχοντα τονε κάνει στο σπιτικό ντου και φαμέγιος ντου καταστένεται. Θεριό που δεν παλεύγεται με τουφέκια και σπαθιά. Την κεφαλή να του κόψεις, η ουρά θα τυλιχτεί στο λαιμό σου. Το κορμί να του κάψεις, η φωθιά θα γαήρει να σε κάψει. Άλλο δε σ’απομένει Κρητικέ, όξω να το κάψεις με το φώς του πολιτισμού σου. Τη μουσική, τα τραγούδια, τσι χορούς, την εμιλιά, τη θρησκεία και τα χούγια σου. Απού φέγγει πλιά’που δέκα ήλιους. Και τσ’οχθρούς σου αμπώθει στα γκρεμνά και στα φαράγγια. Ώς το’καμες, όντε δε φελούσαν τ’άρματα ουλωνώ απ’εβουλήθησαν να σε μαγαρίσουν. Βάνε αντισκάρι όντε γροικάς «αναβίωση», «αναπαράσταση», «αναπαλαίωση», «διασκευή». Κι αυτά λόγια του όφη!”
http://www.cretan-music.gr/

Τρίτη 23 Ιουνίου 2009

ΤΑ ΕΠΑΘΛΑ .....

Η ιδέα του “Ευ Αγωνίζεσθαι” πρέπει να είναι πανταχού παρούσα σε όλους τους τύπους του αθλητισμού ανεξαρτήτως ηλικίας των μετεχόντων, όπως επίσης να εφαρμόζεται στην Φυσική Αγωγή των παιδιών και των εφήβων. Τα σχολεία, τα κολέγια και τα Πανεπιστήμια έχουν μεγάλη ευθύνη στο να προάγουν την ιδέα του Φίλαθλου Πνεύματος, ενώ οι αθλητικοί σύλλογοι θα πρέπει επίσης να δίνουν έμφαση στο “Ευ Αγωνίζεσθαι” μέσω των προπονητικών τους προγραμμάτων, των αγώνων και της κοινωνικής ζωής.” (Από το Μανιφέστο της Διεθνούς Επιτροπής Φιλάθλου Πνεύματος, CIFP)


Γυμναστικές επιδείξεις 1975 Καστέλι Κισάμου. Δημοτικές και στρατιωτικές αρχές έτοιμες για τις απονομές των... ευ αγωνίζεσθαι !!

Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

ΨΗΦΙΣΤΕ ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ


Aρχισε η ψηφοφορία για τα βραβεία κοινού !
Δείτε εδώ τις φωτογραφίες και ψηφίστε και εσείς !
Η ψηφοφορία για τα βραβεία κοινού ξεκινάει σήμερα και θα μπορείτε να ψηφίζετε έως και την Παρασκευή 3 Ιουλίου.
Δείτε ακόμα την σελίδα και μάθετε περισότερα στο http://www.athensphotoinspiration.gr/gr/content/show/&tid=27

ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ;


Λέει ο Παναγής στον καινούργιο μαθητή στο προαύλιο του σχολείου.
-Αυτός ο καινούργιος διευθυντής μου την δίνει με τις απαγορεύσεις του, δεν τον πάω καθόλου, είσαι να του κάνουμε μια πλάκα;
- Ξέρεις ποιος είμαι εγώ ; Του απαντάει ο νέος μαθητής! Ο γιος του!!!!
Και ο Παναγής!
- Εσύ ξέρεις ποιος είμαι εγώ;
- Όχι !
- Πάλι καλά!

Σάββατο 20 Ιουνίου 2009

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ

Δεν είναι καταναγκαστικά έργα αλλά οι μαθητές του δημοτικού. 10χρονα και 12χρονα που 'αγωνίζονται΄για να φέρουν το νερό στα σπίτια τους! 1955 Κρύα Βρύση επί δημαρχίας Φουρναράκη, ο εθελοντισμός στο μεγαλείο του.

Σήμερα αν είσαι νέος 18 έως 25 ετών; Έχεις τελειώσει το σχολείο; Ψάχνεις για δουλειά; Είσαι αβέβαιος για τις προοπτικές σου; Αναζητάς νέες εμπειρίες; Εμπρός, γίνε ένας Ευρωπαίος εθελοντής! Μη φοβηθείς – δεν χρειάζεσαι κανένα ειδικό προσόν. Το πρόγραμμα είναι ανοιχτό για όλους τους νέους.
Περισσότερα στο http://www.neagenia.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=RESOURCE&cresrc=136&cnode=47

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2009

ΕL GRECO

Άνοιξε στο Ηράκλειο Κρήτης η μόνιμη έκθεση «Ελ Γκρέκο - Επιστροφή στην Πατρίδα», στην Πύλη Βηθλεέμ, η οποία αποτελείται κυρίως από κοστούμια και αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν για την ταινία Ελ Γκρέκο, που σκηνοθέτησε ο Γιάννης Σμαραγδής.
Η έκθεση περιλαμβάνει αναδημιουργημένα έργα και αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν στην ταινία και σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου. Τα αντικείμενα δωρήθηκαν στο δήμο Ηρακλείου από τον Γιάννη και την Ελένη Σμαραγδή.
Για τη δημιουργία του μόνιμου εκθεσιακού χώρου έχουν υλοποιηθεί εργασίες που αφορούν στην αξιοποίηση της Στοάς της Πύλης Βηθλεέμ και έχει γίνει η ειδική διαμόρφωση του χώρου για την υποδοχή των εκθεμάτων, η εγκατάσταση του απαιτούμενου εξοπλισμού και οι απαραίτητες οικοδομικές και ηλεκτρομηχανολογικές παρεμβάσεις.

Γιάννης Ανουσάκης ο Κισσαμίτης Ελ Γκρέκο.

Πέμπτη 18 Ιουνίου 2009

ΑΠΟ ΤΟ ΜΟΥΡΟΥΝΕΛΑΙΟ ΣΤΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Πρόγραμμα δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στους μαθητές των σχολείων εγκαινιάζουν, από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Παιδείας. Στα οφέλη του πανευρωπαϊκού αυτού προγράμματος αναφέρονται η καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας, η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής και η τόνωση της αγοράς. Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ποσοστό Κοινοτικής συμμετοχής 59%.

Τα ταλαίπωρα τα παιδιά του μεσοπολέμου -φωτο- μόνο μουρουνέλαιο είχαν και κανένα πλιγούρι για μεσημεριανό.

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΟ ΓΑΡΥΦΑΛΛΟ


Ο Εμφύλιος Πόλεμος που ρήμαξε τη χώρα τελείωσε και ένας από τους πολλούς φυγάδες αγωνιστές της Αριστεράς, ο Νίκος Μπελογιάννης, ο άνθρωπος με το αφοπλιστικό χαμόγελο και το γαρύφαλλο, πρώην λοχαγός του ΕΛΑΣ, επιστρέφει στην Ελλάδα.
Με το συνθηματικό όνομα Κώστας κρύβεται κι έρχεται σε επαφή με τον Νίκο Πλουμπίδη, καθώς και με άλλα μέλη του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος. Η κυβέρνηση Πλαστήρα, θέλοντας να εδραιώσει τη γαλήνη και να βοηθήσει την ανασυγκρότηση του τόπου, αντιμετωπίζει τους κομμουνιστές με σχετική επιείκεια.
Οι στρατιωτικοί και οι μυστικές υπηρεσίες, όμως, με επικεφαλής τον Διευθυντή Ασφαλείας και τον αρχηγό της ΚΥΠ δεν βλέπουν με καλό μάτι τις εξελίξεις και αποφασίζουν να δώσουν ευρεία δημοσιότητα στη σύλληψη και τη δίκη του Ν.Μπελογιάννη.
Η ζωή και η δράση του Νίκου Μπελογιάννη, όπως εξιστορήθηκαν με την ταινία του Νίκου Τζίμα, Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο, επιστρέφει την Πέμπτη, μετά από 29 χρόνια, στις κινηματογραφικές αίθουσες της Αθήνας.
Ο Νίκος Μπελογιάννης είναι σύμβολο ανθρωπιάς, ποίησης και αγωνιστικότητας, είπε ο δημιουργός της ταινίας, Νίκος Τζίμας, στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την επανέκδοσή της από την εταιρεία διανομής New Star.

Δευτέρα 15 Ιουνίου 2009

ΚΡΗΤΙΚΗ ΒΕΝΤΕΤΑ

.......Ξεκινώντας από την αρχαιότητα, το συναντάμε στις πρώτες κιόλας ανθρώπινες κοινωνίες. Στο εθιμικό δίκαιο της Κρήτης καταγράφεται για πρώτη φορά στη Μινωική πολιτεία. Ο Αριστοτέλης στα «Ηθικά Νικομάχεια» αναφέρει ως εισηγητή του «Δικαίου της Ανταπόδοσης» τον Ραδάμανθυ, αδελφό του Μίνωα. Σύμφωνα με αυτή την ποινική διάταξη, όποιος διαπράξει ένα αδίκημα «μόνο σαν πάθει ό,τι ’καμε, δίκη σωστή θα γίνει». Ο νόμος της ανταπόδοσης χαρακτηρίζεται μάλιστα ως σπουδαία μορφή απονομής δικαιοσύνης....

Περισσότερα στο http://sadentrepese.blogspot.com/2009/03/blog-post_3216.html

Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

ΠΑΙΔΙΚΗ ΗΛΙΚΙΑ

Η κατάκτηση του κόσμου των ενηλίκων υπήρξε πάντα ένας ασυνείδητος στόχος πολλών παιδιών. Πιο έντονα χαρακτηρίζει παιδιά που μεγαλώνουν σε περιβάλλον που τους υπενθυμίζει την αδυναμία τους εξαιτίας της μικρής τους ηλικίας, ενώ ταυτόχρονα απαιτεί από αυτά ωριμότητα, γνώσεις, ικανότητες που ακόμη δεν κατέχουν.
Ο κόσμος είναι φτιαγμένος στα μέτρα των ενηλίκων, γεγονός το οποίο το παιδί αναγνωρίζει άλλοτε με άμεσους και άλλοτε με έμμεσους τρόπους. Αυτή η διαπίστωση το κάνει να αισθάνεται ότι μειονεκτεί κι έτσι προσπαθεί να μεγαλώσει όσο πιο γρήγορα γίνεται. Η παιδική ηλικία είναι σημαντική και αρκετές φορές καθοριστική στη ζωή του ανθρώπου, κρατάει για λίγο και δυστυχώς δεν ξαναγυρίζει πίσω. Θα πρέπει λοιπόν να βιώνεται ως παιδική και όχι ως «βεβιασμένα ενήλικη».
ΜΑΡΙΝΑ ΣΟΦΟΥΛΗ - ΜΑΥΡΟΦΕΙΔΗ

ΦΩΤΟ Οι συμμαθήτριες στην αυλή του 1ου Γυμνασίου 1972 (Γιορτή κρασιού)

Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΕΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ


Στις διαδικτυακές αναζητήσεις του όρου «διακοπές» σε σχέση με την Ελλάδα «greek holidays», παγκοσμίως, οι χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά διαδικτυακής αναζήτησης είναι οι ακόλουθες: Μεγ. Βρετανία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Αυστραλία, Καναδάς, ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Νότια Αφρική και Τουρκία. Επιπλέον, η Κεφαλονιά, η Σαντορίνη και η Ρόδος φαίνεται να αποτελούν τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως, με τους όρους «kefalonia», «santorinι» και «rhodos» να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις των δημοφιλέστερων όρων αναζήτησης σε παγκόσμιο επίπεδο. Επιπλέον, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι όλες οι αναζητήσεις που αφορούν στις διακοπές βρίσκονται σε σταθερά υψηλό επίπεδο καθ’ όλη τη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου με τη κορύφωση, όπως είναι λογικό, να συντελείται στο τέλος Μαΐου. Τέλος, συγκρίνοντας τον ίδιο όρο πριν από ένα χρόνο, διαπιστώνουμε ότι και πάλι η Μεγ. Βρετανία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία βρίσκονται ανάμεσα στις τρεις πρώτες χώρες με τα μεγαλύτερα ποσοστά αναζήτησης, όσον αφορά στις διακοπές στην Ελλάδα.

Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

ΦΕΤΟΣ ΤΗΝ ΔΕΥΤΕΡΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ



Μην ξεχάσετε φέτος το μεγαλύτερο ραντεβού της Κρήτης .
Σάββατο 8 Αυγούστου στα Φαλάσαρνα -2009 Party Saturday 8 August
Το μεγάλο event Falasarna beach party! Αυτό που γίνεται κάθε χρόνο την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου και έρχονται από όλο τον κόσμο περίπου 7-10 χιλιάδες άτομα, φέτος την δεύτερη Κυριακή

Ατελείωτες κορμάρες στην παραλία !!!

2ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

Μην ξεχάσετε οτι την Κυριακή 14 -Ιουνίου ξεκινάει το Athens Photo Inspiration.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά
το Athens Photo Inspiration αποτελεί μία ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής σε μία γιορτή αφιερωμένη στην τέχνη της φωτογραφίας. Πρόκειται για μια πρωτότυπη πολιτιστική πρωτοβουλία με διαγωνιστικό χαρακτήρα, που απευθύνεται σε όλους όσους χρησιμοποιούν το φωτογραφικό μέσο ως μορφή έκφρασης της έμπνευσής τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συμμετοχή δεν είναι τόσο η τεχνική γνώση του φωτογραφικού μέσου, όσο η έμπνευση και η διάθεση για δημιουργία.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε ένα φωτογραφικό «μαραθώνιο» στο κέντρο της Αθήνας, και να προσεγγίσουν μέσα από το δικό τους φακό μια σειρά θεμάτων με έμπνευση από την καθημερινή ζωή της πόλης.
Σημείο εκκίνησης: Πλατεία Κλαυθμώνος (επί της οδού Σταδίου) Ημερομηνία διεξαγωγής: Κυριακή 14 Ιουνίου Διάρκεια δράσης: 11:00 18:00
ΔΗΛΩΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν δωρεάν τη συμμετοχή τους μέσα από:
- το ηλεκτρονικό σύστημα εγγραφών, συμπληρώνοντας την ειδική φόρμα συμμετοχής που υπάρχει διαθέσιμη στο site της διοργάνωσης www.athensphotoinspiration.gr
- την κατάθεση της φόρμας συμμετοχής στο Κέντρο Εγγραφών της διοργάνωσης (Τσάμη Καρατάσου 15, Μακρυγιάννη)

Περισσότερες πληροφορίες:
www.athensphotoinspiration.gr, Τ: 210 9210545, E: contact@athensphotoinspiration.gr

Πέμπτη 11 Ιουνίου 2009

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΟΥ ΜΕΡΦΥ


Νόμος της μηχανικής επισκευής:
Αφότου τα χέρια σας καλύφθηκαν με γράσο, θα έχετε φαγούρα στη μύτη ή θα πρέπει να κατουρήσετε.
Νόμος του εργαστηρίου:
Οποιοδήποτε εργαλείο, όταν πέφτει, θα κυλήσει στη λιγότερο προσιτή γωνία.
Νόμος της πιθανότητας:
Η πιθανότητα να σας προσέξουν είναι ευθέως ανάλογη προς την ηλιθιότητα της πράξης σας.
Νόμος του τηλεφώνου:
Εάν σχηματίζετε έναν λανθασμένο αριθμό, δεν ακούτε ποτέ σήμα κατειλημμένου.
Νόμος του άλλοθι:
Εάν λέτε στον προϊστάμενο ότι αργήσατε στη δουλειά επειδή σας έσκασε το λάστιχο, το επόμενο πρωί σίγουρα θα σας σκάσει το λάστιχο.
Νόμος της ουράς:
Εάν αλλάξετε την ουρά στην οποία βρίσκεστε (ή την λωρίδα κυκλοφορίας), αυτή που ήσαστε μέσα πριν θα αρχίσει να κινείται γρηγορότερα από αυτή που είστε τώρα.
Νόμος του λουτρού:
Όταν το σώμα βυθίζεται πλήρως στο νερό, χτυπάει το τηλέφωνο.
Νόμος στενής επαφής:
Η πιθανότητα να συναντήσετε κάποιον είναι μεγαλύτερη όταν είστε με κάποιον με τον οποίον δεν θέλετε να σας δούν μαζί.

Τετάρτη 10 Ιουνίου 2009

ΤΟ ΑΛΟΓΟ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΟΓΙΑΝΝΗ

Τα Άλογα του Aχιλλέως
Τον Πάτροκλο σαν είδαν σκοτωμένο,
που ήταν τόσο ανδρείος, και δυνατός, και νέος,
άρχισαν τ’ άλογα να κλαίνε του Αχιλλέως·
η φύσις των η αθάνατη αγανακτούσε
για του θανάτου αυτό το έργον που θωρούσε.
Τίναζαν τα κεφάλια των και τες μακρυές χαίτες κουνούσαν,
την γη χτυπούσαν με τα πόδια, και θρηνούσαν
τον Πάτροκλο που ενοιώθανε άψυχο — αφανισμένο —
μια σάρκα τώρα ποταπή — το πνεύμα του χαμένο —
ανυπεράσπιστο — χωρίς πνοή —
εις το μεγάλο Τίποτε επιστραμένο απ’ την ζωή.
ΚΑΒΑΦΗΣ

Μια ράτσα αλόγων που υπάρχει στη Κρήτη απο παλιά με ωραίο τριποδισμό, τόσο ωραίο λένε που όταν είσαι επάνω του, μπορείς να πιεις νερό χωρίς να πέσει ούτε σταγόνα, είναι τα γεωγραλίδικα άλογα, που τα χαζεύεις ώρες ατελείωτες.

Τρίτη 9 Ιουνίου 2009

Ο ΓΕΡΟΝΤΙΚΟΣ ΠΗΔΗΧΤΟΣ

Ο «Πηδηχτός ή Καστρινός ή Μαλεβιζιώτικος»

Λέγεται «Πηδηχτός χορός» από τα νευρικά άλματα και τις αεράτες φιγούρες του, «Καστρινός» (σ’ αντιστοιχία με το Χανιώτικος) ή Μαλεβιζιώτικος, επειδή ο χορός αυτός επινοήθηκε στην επαρχία Μαλεβιζίου του Κάστρου (= το Ηράκλειο). Σήμερα ο χορός αυτός έχει και παραλλαγές.
Ο πηδηχτός χορός βασικά αποτελείται από οκτώ βήματα με κατεύθυνση προς το κέντρο του κύκλου και άλλα οκτώ προς τα πίσω, όμως οι χορευτές μπορούν να αυτοσχεδιάσουν ότι βήματα θέλουν αρκεί να ακολουθούν το ρυθμό και τη φορά των άλλων χορευτών. Χορεύεται από άντρες και γυναίκες πιασμένους χέρι-χέρι σε γωνία και σε ανοιχτό κύκλο. Χορός ενθουσιώδης, πηδηχτός, πολεμικός, που αναδεικνύει τη λεβεντιά των χορευτών του και δίνει την ευκαιρία για πολλούς αυτοσχεδιασμούς και θεαματικά σάλτα του πρωτο-χορευτή και της πρωτο-χορεύτριας, κάτω από τους ζωηρούς ήχους της βροντόλυρας και του λαούτου. Για τους ενήλικες στην ανατολική Κρήτη υπάρχει και παραλλαγή του χορού, «ο γεροντικός πηδηχτός», που είναι με πιο ήπιες φιγούρες, όμως πιο φινετσάτες.

Άντε Λουσακιανά μου παλικάρια......πηδηχτά!!!

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

ΦΥΣΑ ΑΕΡΑΚΙ ΦΥΣΑ ΜΕ !!!!

Φύσα αεράκι, φύσα με
μη χαμηλώνεις ίσαμε
να δω γαλάζια εκκλησιά
Τσιρίγο και Μονεμβασιά

Φύσα αεράκι, φύσα με
μη χαμηλώνεις ίσαμε
να δω στην Κρήτη μια κορφή
που έχω μανούλα κι αδελφή
Νίκος Ξυλούρης

Κυριακή 7 Ιουνίου 2009

Η ΣΑΚΑΡΑΚΑ


Σακαράκα παλιά, χιόνια, βροχές, σκουριασμένη
δίχως ρόδες, φτερά, μηχανή χαλασμένη,
βγήκε νύχτα κρυφά στη στροφή μεθυσμένη
μια καρότσα παλιά στο σαράκι πνιγμένη.

Καθισμένοι μπροστά στο σπασμένο τιμόνι
οδηγός και βοηθός κουβεντιάζουνε μόνοι,
λένε για δρόμους παλιούς, για ταξίδια, για μπλόκα
το μεγάλο καρφί τη μεγάλη την πρόκα.

(στίχοι: Θ. Γκόνης, Μουσική-εκτέλεση: Π. Θαλασσινός)

Σάββατο 6 Ιουνίου 2009

ΟΔΗΓΙΣΜΟΣ

Σκοπός του Οδηγισμού είναι να συντελέσει στην ανάπτυξη των παιδιών και των νέων ώστε να γίνουν άτομα υπεύθυνα, ελεύθερα και ικανά να γίνουν φορείς ανάπτυξης και να συμβάλουν στη δημιουργία ενός καλύτερου κόσμου.
Ο Οδηγισμός δέχεται χωρίς διακρίσεις μέλη από κάθε θρησκεία, φυλή και κοινωνική ομάδα, με την προϋπόθεση ότι προσχωρούν στον Οδηγισμό με τη θέληση τους.Σέβεται την πολιτιστική ταυτότητα ατόμων και χωρών.
Δεν έχει κομματική τοποθέτηση, δεν συνδέεται με πολιτικές παρατάξεις, ούτε τις υποστηρίζει.
Η δραστηριοποίηση στον Οδηγισμό Βασίζεται στην εθελοντική προσφορά.
Ο Οδηγισμός πιστεύει στη συνεργασία μεταξύ νέων και ενηλίκων σ' όλα τα επίπεδα και στην ισότιμη κατανομή ευθυνών μεταξύ ανδρών και γυναικών στην οικογένεια και την κοινωνία.

Φώτο: Καστέλλι δεκαετία 70΄-80΄
Οδηγοί και πουλάκια σε μια εκδήλωση στο ενοριακό κέντρο του Αγίου Σπυρίδωνα.

Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΒΛΕΠΕΙΣ ΕΚΕΙ ;


Βλέπεις εκεί τα δυο βουνά, που φαίνοντ' ενωμένα
κι'ο στρατοκόπος, που περνά μακρυά τους, τα θαυμάζει;
Είν' απ' αυτή τη ρίζα τους αλληλοχωρισμένα
ως στην ψηλή τους κορυφή, που σπάνια συννεφιάζει,

κι' έχουν κρημνούς ανάμεσα και βάραθρ' ανοιγμένα.
Τώρα μ' αυτά τα δυο βουνά όλ' η ζωή μου ομοιάζει.
Στην όψι μου τη γελαστή βρίσκει αδερφωμένα
την ευτυχία και χαρά, όποιος κι' αν με κυττάξη.

Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΕΣ

Πέρδικες κακαρίζουνε
κι οι κοπελιές γελούνε
κι η μια την άλλη αναρωτά
πότες θα παντρευτούνε.

Μα σεις θαρρείτ' οι κοπελιές
πως ειν' οι γι-άντρες βούγια
και βάνετε στα μούτρα σας
φουχτές φουχτές τη μπούδρα.

Ο ΜΗΧΑΝΟΒΙΟΣ

Φοβερός και τρομερός μηχανόβιος-καμικάζι-κλπ-κλπ μόλις αγόρασε το καινούριο "εργαλείο", μια γυαλιστερή R1. Η πρώτη λογική σκέψη είναι να πεταχτεί βρε αδερφέ για ένα καφέ εδώ δίπλα, στο Ηράκλειο. Με τέτοιο εργαλείο, σου λέει ο άνθρωπος, τι είναι 200 χιλιόμετρα... Κρανάκι, μπουφανάκι, γαντάκι, καβάλα στο εργαλείο και βουρ στην εθνική. Εκεί που πήγαινε λοιπόν σκέφτεται ότι είναι ευκαιρία να δει τι τραγούδι λαλάει το μηχάνημα. 150...200...250, ο τύπος είναι στη απόλυτη νιρβάνα και ΜΠΑΜ! Ένα σπουργιτάκι καρφώνεται στο κράνος! Πανικός, φρένα και σταμάτημα στην άκρη του δρόμου. Όχι ρε γαμώτο, πάει το καημένο, τι μου 'φταιξε το δύσμοιρο κλπ κλπ... αλλά ως εκ θαύματος το σπουργιτάκι είναι ακόμα ζωντανό (σε τι κατάσταση είναι, άστο καλύτερα...). Μετά από 2 λεπτά βρίσκεται στο ιατρείο του κοντινότερου κτηνίατρου. Εγχείρηση, οξυγόνο, νυστέρια, μέχρι που βγαίνει ο γιατρός από το χειρουργείο μετά από 3 ώρες και του το παραδίδει στα χέρια μπανταρισμένο.
-"Μεγάλε, τύχη βουνό, το σώσαμε το καημένο. Τράβα τώρα σπίτι σου και κοίτα να το περιποιηθείς. Βάλτο σε ένα κλουβί με φρέσκο νερό και κανναβούρι και περίμενε να συνέλθει". Βουρ στο σπίτι ο γκαζοφονιάς, βάζει το πουλάκι σε ένα κλουβί με νερό και καναβούρι και περιμένει... Οι μέρες περνάνε... Μετά από λίγες μέρες, το σπουργιτάκι αρχίζει να συνέρχεται. Ανοίγει το δεξί μάτι και βλέπει τα κάγκελα του κλουβιού. Κλείνει το δεξί μάτι. Ανοίγει το άλλο μάτι, ξαναβλέπει κάγκελα και από την αριστερή πλευρά. Κλείνει και το αριστερό μάτι. Ανοίγει και τα δύο μάτια μαζί και βλέπει γύρω-γύρω κάγκελα και λέει:
- "Όχι ρε πάει τον σκότωσα τον μηχανόβιο...."

1965 Ο Ανίκητος με την....R1 του !!!

Τρίτη 2 Ιουνίου 2009

ΚΡΗΤΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ

......Αν πεις σ’ ένα ξένο ότι το πιο διαδεδομένο ελληνικό όργανο είναι το κλαρίνο, θα σε περάσει για τρελό! Οι περισσότεροι, είτε ασχολούνται ιδιαίτερα με τη μουσική είτε όχι, όταν ακούσουν την πραγματική μουσική της Ελλάδας, εντυπωσιάζονται πολύ θετικά. Γιατί είναι μια μουσική με πολύ ενδιαφέρον, είναι φανερό ότι κουβαλάει ιστορία, περιεχόμενο. Δυστυχώς όμως είναι και κάτι άλλο φανερό: είναι μια παράδοση παραμελημένη. Αυτό ίσχυε για πάρα πολλά χρόνια. Βέβαια τώρα υπάρχει μια στροφή σ’ αυτά τα ακούσματα, γεγονός που από τη μια φαίνεται να είναι θετικό αλλά από την άλλη βέβαια, πολύ εύκολα ξεπέφτει κανείς, στις παγίδες του φολκλόρ. Όταν η παράδοση γίνεται κάτι, που απλώς αφορά το παρελθόν και το αντιγράφει, σημαίνει ότι το παρελθόν καταδικάζεται σε κάποιο θάνατο. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να δεχθούμε όλα τα μηνύματα και όλο το έργο του παρελθόντος, βιώνοντάς το όμως, στη στιγμή που ζούμε. Γιατί οτιδήποτε έχει διαχρονική αξία, έχει μια ισορροπημένη σχέση, ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Δεν γέρνει, ούτε βαραίνει κάπου. Αυτό που χαρακτηρίζει, κατά τη γνώμη μου μια παράδοση, είναι η διαχρονικότητα.
ROSS DALY

Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΕΩΣ

Ερωτ: -Τι ήτο η κάλπη εις την αρχαιότητα;
Απαντ: -Αγγείον, εις το οποίον εναπετίθετο η κόνις των νεκρών.
Ερωτ: -Και εις τους νεώτερους χρόνους;
Απαντ: -Εις τους νεώτερους χρόνους η κάλπη χρησιμεύει προς εναπόθεσιν της κόνεως της δημοτικότητος των αποτυχόντων υποψηφίων.
Ερωτ: -Τις ήτο εφευρέτης της κάλπης;
Απαντ: -Ο απόστολος Παύλος, όστις ωνόμασθη δια τούτο σκεύος εκλογής.
Ερωτ: -Εις τι χρησιμεύει η κάλπης;
Απαντ: -Άνθρωποι τέως άγνωστοι, γίνονται δι’ αυτής γνωστοί ως κάλπικοι παράδες.
Ερωτ: -Έχει αναλογίαν η κάλπη με τον υποψήφιον;
Απαντ: -Έχει, διότι και η κάλπη, ως ο υποψήφιος λέγει από το εν μέρος ναι και από το άλλο όχι.
Ερωτ: -Τις είναι ο πρώτος εκλογικός συγγραφεύς;
Απαντ: -Ο Βιργιλίος, όστις εκτός της Αινειάδος, έγραψε και Γεωργικά και Εκλογάς.
Ερωτ: -Τι είναι ο εκλογεύς;
Απαντ: -Άνθρωπος, όστις αφού ενηλικιωθή και αποκτήση δικαίωμα ψήφου, χάνει αμέσως την ανθρώπινην του ιδιότητα και γίνεται απλούς αριθμός εις τον εκλογικόν κατάλογον.
Ερωτ: -Τι είναι υποψήφιος εν γένει;
Απαντ: -Άνθρωπος πιστοποιών την ύπαρξιν του δια πολυχρόων προγραμμάτων τοιχοκολλημένων εις τους δρόμους.
Ερωτ: -Τίνα τα προσόντα του υποψηφίου;
Απαντ: -Να γνωρίζη γράμματα δια να αναγιγνώσκη τον εκλογικόν κατάλογον, να έχη πολλούς κουμπάρους και να διατηρή ανοικτόν σαλόνι κατά τας ημέρας των εκλογών.
Ερωτ: -Διατί πρέπει να έχη σαλόνι ο υποψήφιος;
Απαντ: -Διότι ο εκλογικός σάλος απαιτεί να υπάρχη και εκλογική σάλα.
Ερωτ: -Τι πρέπει απαραιτήτως να πράξη ο υποψήφιος;
Απαντ: -Προ της εκλογής να κάμη μίαν δήλωσιν δι’ ης να ευχαριστή τους συμπολίτας του, είτε επιτύχη, είτε όχι.
Ερωτ: -Τι είναι ο υποψήφιος Δήμαρχος;
Απαντ: -Άνθρωπος ομοιάζων με την Εκκλησίαν.
Ερωτ: -Διατί;
Απαντ: -Διότι επειδή συνήθως εις τα προγράμματά του αποκαλεί εαυτόν τέκνον του λαού, έχει όπως η Εκκλησία, πολλάς χιλιάδας πατέρων.
Ερωτ: -Πως τούτο;
Απαντ: -Διότι η ψήφος πωλείται.
Ερωτ: -Ευρίσκεται εις κανένα συγγραφέα ή τοιαύτη ετυμολογία;
Απαντ: -Ευρίσκεται εις τα συγγράματα και τα κατάστιχα των περισσοτέρων εκ των πολιτευομένων.
Ερωτ: -Έως πότε δύναται να εξασκή το δικάιωμά του ο εκλογεύς;
Απαντ: -Έως ότου ζη και μετά θάνατον ακόμη.
Ερωτ: -Τίνι τρόπω;
-Και αφού ο εκλογεύς αποθάνει ψηφίζει άλλος υπό το όνομά του.
Ερωτ: -Τι είναι κάλπη;
Απαντ: -Κάλπη είναι ένα δοχείο εκ τενεκέ, όμοιον περίπου με εκείνον εις τον οποίον αποθέτονται οι ακκαθαρσίαι και τα σκουπίδια, με μόνην την διαφοράν ότι εις αυτήν αποθέτονται αι ελπίδες περί της ευημερίας του μεγαλείου της πατρίδος.

ΑΝΝΙΝΟΣ ΜΠΑΜΠΗΣ
Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείται να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.