Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείται να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.

Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2009

ΧΟΧΛΙΟΔΟΦΑΓΙΑ

Οι χοχλιοί αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Κρητικής Διατροφής ή αυτής που συνηθίζουμε εσφαλμένα να αποκαλούμε Μεσογειακή Διατροφή.
Αποτελεί μία πολύ θρεπτική και απαραίτητη για τον ανθρώπινο οργανισμό τροφή. Στο πνεύμα του σαλιγκαριού λοιπόν, σας αφιερώνω τη παρακάτω συνταγή.

ΧΟΧΛΙΟΙ ΣΚΟΡΔΑΤΟΙ ΜΕ ΤΣΙΚΟΥΔΙΑ
* Τους καθαρίζουμε, τους περνάμε κρύο νερό για να βγουν και τους ζεματίζουμε, περνώντας τους 3 βρασίματα από 5 λεπτά σε αλατόνερο με λίγο ξύδι και δάφνη.
* Τους ξεπλένουμε σε κρύο νερό και τους βράζουμε πάλι για 1.20 λεπτά με λίγο ξύδι, δάφνη, 1 κρεμμύδι στα 4, αλάτι (καλύτερα χοντρό) και 1 κουταλάκι κύμινο.
* Τους σουρώνουμε τους σοτάρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι, αρκετό σκόρδο και τους σβήνουμε με ρακί, τους πάει.
* Σε κατσαρόλα κάνουμε ελαφριά ρου με βούτυρο - λάδι - αλεύρι (να μη πολυγίνει)
* Προσθέτουμε ανακατεύοντας λίγο ακόμη σκόρδο λιωμένο, χυμό ντομάτας, ζεστό νερό, τα σαλιγκάρια και μαϊντανό
* Το αφήνουμε να βράζει και μόλις δέσει είναι έτοιμο

ΜΙΚΡΑ ΜΥΣΤΙΚΑ
* Αν δεν έχετε ξαναμαγειρέψει σαλιγκάρια και αυτή είναι η πρώτη σας φορά, μην απελπιστείτε από τα αποτελέσματα. Είναι από τις τροφές που θέλουν δύο τρεις φορές να μάθει κανείς τη συμπεριφορά τους.
* Οι πιο νόστιμοι χοχλιοί, είναι οι πετροχοχλιοί. Είναι δύσκολο να βρεθούν. Τους μαζεύουν στα όροι στη Κρήτη το καλοκαίρι. Είναι μετρίου μεγέθους και πεντανόστιμοι

ΤΙ ΝΑ ΠΙΟΥΜΕ;
Προτείνω να ξεκινήσετε με μία πολύ καλή ρακί. Παρεμπιπτόντως, πρόσφατα δοκίμασα μία ρακί από δαμάσκηνα και έπαθα τη πλάκα μου. Μετά τη τσικουδιά και αφού σας ανοίξει η όρεξη, πιείτε ένα κοτσιφάλι syrah Ταμιωλάκη. Σκέτη απόλαυση….

Εστιατόριο Veneto

ΦΩΤΟ: 1975 Εστιατόριο Ξηρουχάκη Καθιστοί: Ψωματάκης Μ - Παπασταματάκης
Όρθιοι: Ξηρουχάκης -Κουνελάκης Γ- Κουτσουρέλης

1 σχόλιο:

george είπε...

Με πολύ συγκίνηση βλέπω τον πατέρα μου.Τον Μπάμπη τον Ριρίκο Χαράλαμπο Παπασταματάκη.ο Γυιός του Γιώργος Παπασταματάκης. Θύμησες παλιές, από ενα Καστέλλι πού δέν υπάρχει πιά.

Η επίσκεψη στην Κίσαμο είναι μοναδική εμπειρία. Η γνωριμία με την επαρχία δεν έχει να κάνει μονάχα με το ζεστό και φωτεινό ήλιο, την κρυστάλλινη θάλασσα, τα φαράγγια, την παρθένα γη, την μεγάλη χρονική διάρκεια διακοπών σας στην περιοχή. Η γνωριμία με την επαρχία Κισάμου είναι ταυτόχρονα κι ένα ταξίδι στην μακραίωνη ιστορία της, τον πολιτισμό, την παράδοση, τα ήθη και έθιμα, την φιλόξενη ψυχή των ανθρώπων της....Όσοι δεν μπορείται να το ζήσετε... απλά κάντε μια βόλτα στο ιστολόγιο αυτό και αφήστε την φαντασία σας να σας πάει εκεί που πρέπει...μην φοβάστε έχετε οδηγό.... τις ανεπανάληπτες φωτογραφίες του καταπληκτικού Ανυφαντή.