Η ιστορία της επαρχίας Κισάμου χάνεται στα βάθη των αιώνων και συνδέεται άμεσα με την ιστορία του νομού Χανίων και ολόκληρης της Κρήτης. Σ ’ όλη την ιστορική της πορεία, η Κίσσαμος αναπτύσσει πλούσια εμπορική και οικονομική δραστηριότητα. Σ’ αυτή βοηθά η γεωγραφική θέση της: Περιοχή παραθαλάσσια, με εύφορα εδάφη στο βόρειο και βορειοδυτικό τμήμα της, δυτική πύλη της Κρήτης. Τη γεωγραφική της θέση, όπως άλλωστε και την Κρήτη, επιβουλεύονται πολλοί εχθροί (Αχαιοί, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Ενετοί, Τούρκοι) και ξεσπούν συχνά πολεμικές συγκρούσεις με σκοπό την κατάκτηση της.
Στην Ελληνική αρχαιότητα (μέχρι 69 μ.Χ.) η δυτική Κρήτη παρουσιάζει πρωταρχική θέση και σημαντική εποικιστική δραστηριότητα. Στην περιοχή αναφέρονται από αρχαίους συγγραφείς περισσότερες από 40 πόλεις ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνονται και οι ακόλουθες που γεωγραφικά ανήκουν στην επαρχία Κισάμου: Ιναχώριον, Φαλάσαρνα, Κώρυκον, Αγνείον, Ετέα ή Ελέα, Κίσσαμος, Μήθυμνα, Πολυρρήνια, Ρόκκα, Δικτύνναιον.Ανάπτυξη παρατηρείται στην περιοχή της Κισάμου και στη Ρωμαϊκή αρχαιότητα. Με την επικράτηση των Ρωμαίων στο νησί (69 μ.Χ.) σταματούν οι εσωτερικοί εμφύλιοι πόλεμοι και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για οικονομική ανάπτυξη. Η πόλη της Κισάμου γνωρίζει τη μεγαλύτερη ανάπτυξη της την περίοδο αυτή καθώς και η Πολυρρήνια.
Η ιστορική παρουσία της επαρχίας συνεχίζεται και στα βυζαντινά χρόνια (330 μ.Χ. – 1204 μ.χ).
Η πόλη της Κισάμου εξακολούθησε να υπάρχει και να ευημερεί κατά την Α΄ βυζαντινή περίοδο (330 μ.Χ. – 963 μ.Χ.). Από τους πρώτους αιώνες ιδρύεται η Επισκοπή Κισάμου. Επίσκοπος Κισάμου αναφέρεται στη Σύνοδο της Σαρδικής το 342/3. Μετά την ανάκτηση της Κρήτης από τον Νικηφόρο Φωκά ιδρύθηκε ξανά η Επισκοπή και αναφέρεται στο τακτικό του 980. Ίχνη του καθεδρικού ναού της Α΄ βυζαντινής περιόδου δεν σώζονται. Την Β΄ βυζαντινή περίοδο η Επισκοπή μεταφέρθηκε στο χωριό Επισκοπή για περισσότερη ασφάλεια από τους κουρσάρους.
Σ’ ολόκληρη την επαρχία Κισάμου είναι διάσπαρτες εκκλησίες δείγματα της βυζαντινής εποχής που χρονολογούνται οι περισσότερες το 14ο, 15ο αιώνα.
Η παρουσία της Ενετοκρατίαςάφησε δείγματα οχυρωματικών έργων όπως στο νησί της Γραμβούσαςαλλά και λαϊκά αρχιτεκτονήματα όπως το Βενετσιάνικο τείχος και διοικητήριο στην πόλη της Κισάμουαλλά και επαύλεις, δείγματα μοναδικού πολιτισμού όπως η Βενετσιάνικη έπαυλη (villa Trevisan) κτίσμα του14ου αιώνα και η Ροτόντα στις Καλάθενες.
Μετά την κατάκτηση από τους Οθωμανούς (1669) η επαρχία Κισάμου ακολουθεί την κοινή μοίρα όχι μόνο του νησιού, αλλά ολόκληρου του ελληνικού έθνους.
Στον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο και συγκεκριμένα το 1941 ο κόλπος Κισάμου έγινε θέατρο αερομαχιών, ναυμαχίας αγγλικού πολεμικού με το Ιταλικό καταδρομικό Collponi, που το καταβύθισε. Επίσης, αλεξιπτωτιστές Γερμανοί έπεσαν στην πεδιάδα Κισάμου.
http://clubs.pathfinder.gr/kissamoslive/969300
ΑΝΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΥΤΗ!!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου